Tapas en taart: recept fantastische citroentaart van Ingeborg

Als je in Frankrijk in een restaurant kookt, dan moet er af en toe een echt frans nagerecht op tafel. En als je dan net als ik heeel erg van citroen houdt, dan moet je deze taart wel maken. Ooit kwam er op een avond een meneer nogal woest het zijrestaurant van Les Ormes in lopen, op zoek naar de kok. Ik stamelde dat ik dat was en vreesde het ergste, maar hij gaf aan dat hij nog noooit zo’n lekkere citroentaart had gegeten en dat hij em overal uitprobeerde, maar deze was het lekkerst. Ik ben erg trots op mijn heerlijke taart, lekker fris, probeer em eens uit!

Dit heb je nodig:
150 gr boter
snuf zout
250 gr bloem
150 gr suiker
2 eetlepels koud water

voor de vulling:
6 citroenen
2 limoenen
4 eieren
2 eierdooiers
200 ml room
150 gr suiker

Zo ga je te werk:

  1. zet de oven aan op 175 graden
  2. snijd de boter in blokjes en doe met de suiker en het zout in de foodprocessor
  3. mix tot een geheel, voeg dan beetje bij beetje de gezeefde bloem toe
  4. voeg als laatste het ijskoude water toe
  5. kneed het deeg tot een bal met de hand, draai in huishoudfolie en zet koel weg. In de koelkast ongeveer een uur, in de vriezer een kwartiertje
  6. vet een taartvorm in
  7. rol het deeg uit of snijd in plakjes en duw in de taartvorm. Snijd overhangende stukken deeg af en prik  gaatjes in de bodem
  8. plaats bakpapier op het deeg en doe er een steunvulling in. Dat kunnen van die kleikorrels zijn, maar het werkt ook met elleboogjesmacroni of rijst (ik hergebruik de rijst of elleboogjes gewoon, dan is het echt niet erg duur)
  9. bak in 15 a 20 minuten goudbruin, verwijder de steunvulling en het bakpapier, dan kan de citroenvulling erin

Voor de citroenvulling ga je zo te werk:

  1. rasp 2 citroenen en de limoenen
  2. pers al het fruit
  3. doe de suiker en de eieren in de mixer en draai tot het een geheel is
  4. voeg het sap toe en de rasp
  5. draai tot het opgenomen is, voeg dan de room toe
  6. doe de vulling in de bodem, zet de oven op 160 graden en bak af tot hij goudbruin ziet
  7. Laat afkoelen in de vorm, op een rooster

Snijd hem niet te snel aan, het moet nog even opstijven met afkoelen. Lekker met een beetje room en voor de liefhebbers van een takje…. Munt erbij!

This entry was posted in Dessert, fruit, fruit, Recept, Taart en gebak and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *