Recept NewYork Lemoncheesecake

Tijdens de week in de Ardennen voor het eerst gemaakt, daarna het recept iets aangepast voor een beter resultaat wat de bodem betreft. Het is echt een héél lekkere taart, maar je moet er wel de tijd voor nemen, want hij is niet zomaar klaar.

Ingrediënten
Voor de bodem:
350 gr bloem
snufje zout
150 gr boter
100 g poedersuiker
2 eieren, losgeklopt

Voor de vulling:
4 eieren + 2 eierdooiers
275 gr fijne suiker
500 gr kwark
200 ml room
275 ml citroensap
geraspte schil van 3 citroenen en een sinaasappel
50 gr bloem

Topping:
in reepjes gesneden schil van een limoen, een citroen en een sinaasappel
water  met suiker
400 ml room met suiker naar wens
of
4 eiwitten met 150 gr poedersuiker, lepel frambozenazijn en eetlepel maizena

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden
  2. zeef de bloem en doe in een keukenmachine met in blokjes gesneden boter, de suiker en de eieren
  3. zet de keukenmachine aan en draai tot er een kruimelig deeg ontstaat
  4. haal uit de machine en kneed met de hand tot een bal
  5. vet een springvorm van 24 cm doorsnede in en bebloem deze
  6. rol het deeg uit tot een ronde plak die ongeveer een cm dik is en groot genoeg om de bodem en de randen te bekleden
  7. plaats voorzichtig in de springvorm en druk zachtjes aan, snijd overlappend deeg weg
  8. Zet nu de vorm voor een minuut of 10 in de vriezer om af te koelen, dan word ie lekker krokant
  9. Doe bakpapier in de vorm en vul met een steunvulling, ik gebruik meestal rijst of elleboogjesmacroni die ik keer op keer bewaar en weer gebruik. Je hebt best veel nodig, want het moet echt tot de rand vol zijn
  10. zet in de oven voor tien minuten, tot het deeg droog is, haal de vulling eruit en bak nog vijf minuten in de oven staan
  11. Ondertussen maak je de vulling
    meng in een kom met een mixer de eieren, eidooiers en de suiker, tot er een crèmige massa ontstaat. Dit duurt wel even, handig dus als je een kitchenaid hebt
  12. voeg de citroensap gelijkmatig toe en daarna de kwark, de room en de rasp van de citroen en sinaasappel, op het laatst de gezeefde bloem
  13. zet de oven lager, op 150 graden
  14. schenk de vulling voorzichtig in de taart en zet terug in de oven. Hij  moet er een uur en een kwartier tot anderhalf uur in de oven staan, tot hij iets bruinig kleurt, maar nog wel smeuïg is van binnen
  15. Voor de topping schil je de citrusvruchten en snijd je de schil in dunne reepjes. Deze doe je in een pannetje met ruim suikerwater en zet op laag vuur. Laat minstens 2 uur zachtjes pruttelen, controleer af en toe of er nog voldoende water in zit, vul anders aan met gekookt water
  16. Is de taart klaar? Laat afkoelen en vul af met de geklopte room, of met tot stijve pieken geslagen eiwit met poedersuiker en een eetlepel frambozenazijn en op het laatst een lepel maïzena toegevoegd. Zet dan nog een minuut of 5 onder de grill, op 180 graden.
    Leg de gekonfijte citrus schillen erop, klaar!

Eet smakelijk!

 

This entry was posted in Dessert, fruit, fruit, koek, romig, Taart en gebak and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *