Portugeze kip met pasta

Een van de recepten waar het allemaal mee begon. Mijn passie voor koken. Een collega van mij maakte het gerecht toen ik bij hem kwam eten. Ik was een jaar of 18, misschien 19 jaar. En af en toe maak ik het weer een keer. Soms op de camping, waar ik 5 zomers gewerkt heb in de keuken, op de pasta avond. Ik heb het gemaakt toen ik op mezelf wonen en we met collega’s om de beurt een kipgerecht maakten.

Dit heb je nodig:

350 gr kipfilet in blokjes
150 gr plakjes ham (ik vind een ardenner ham altijd erg lekker, maar het kan ook met schouderham)
2 tenen knoflook
1 ui
rode paprika
250 gr champignons
1,5 theelepel paprikapoeder
blikje tomatenpuree
150 ml witte droge wijn
200ml room

400 gr penne

Zo ga je te werk:

  1. snijd de paprika in reepjes, de champignons in vieren
  2. snijd de ham in reepjes
  3. snijd de knoflook fijn of doe in de knoflookpers
  4. fuit het uitje en de knoflook in een eetlepel olie tot ze glazig zien
  5. voeg de kip toe en schroei deze dicht aan alle kanten, voeg snel paprikapoeder toe, roer goed
  6. blikje tomatenpuree erbij, goed roeren, als alle kip een beetje rood ziet, voeg je de wijn toe, nu kun je alles in laten koken
  7. voeg de paprika, ham en de champignons toe, roer goed
  8. als de de wijn goed is ingekookt en je nog maar de helft van het vocht hebt, kun je de room toevoegen
  9. de saus mag lekker dik worden, dus laat het zachtjes pruttelen en inkoken. Mocht je willen kun je peper en zout toevoegen.
  10. zet ondertussen een grote pan op met ruim kokend water. Voeg flink wat zout toe. Als het kookt, voeg je de penne toe en kook je het zo lang als op de verpakking staat. Giet dan af, spoel na met koud water (dat voorkomt het plakken).
  11. Serveer in mooie schaal of per bord. Schep eerst de penne op en schep er de saus overheen. Garneer evt met fijngehakte peterselie.

Foto volgt. Eet smakelijk

This entry was posted in Hoofdgerecht vlees, Recept, saus. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *