Kaneelbroodjes

Kaneelbroodjes
Deeg:

  • 550 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 240 gram (volle) melk, lauwwarm
  • 125 gram zachte ongezouten boter
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 60 gram krenten
  • 60 gram rozijnen

Vulling:

  • 60 gram ongezouten boter, gesmolten
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 – 1½ eetlepel kaneel

Afwerking en glazuur:

  • 20 gram ongezouten boter, gesmolten
  • poedersuiker
  • vanille extract

Verder:

  • 2 ingevette ronde bakblikken/springvormen van ± 22 cm, ingevet (ik heb twee lage ronde aluminiumvormen gebruikt)
  1. Doe de krenten en rozijnen in een steelpan en voeg water toe tot de krenten/rozijnen net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat de krenten/rozijnen in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de krenten/rozijnen daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier. Of laat ze wellen in heet water, laat uitlekken en dep ze goed droog.
  2. Doe tarwebloem, gist, suiker en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de eieren en de melk toe en roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak ± 4 minuten en voeg dan de boter in twee gedeelten toe. Nu ontstaat er een smurrie in de kom, gewoon door blijven kneden dan ontstaat er na ± 10 minuten een soepel deeg.
  3. Krenten en rozijnen toevoegen: stort het deeg op een ingevette werkplek en druk het deeg uit tot een rechthoek. Verdeel de krenten en rozijnen erover. Vouw het deeg in 3-en. Druk weer plat en nogmaals vouwen. Herhaal dit vouwen tot de vulling goed door het deeg verdeeld is.
  4. Nu mag het deeg verdubbelen. Dat doet het tijdens de 1e rijs: Maak een bal van het deeg en doe het licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in 45 – 60 minuten in volume verdubbelen.
  5. Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek of met bloem bestoven werkblad en druk de lucht eruit. Laat ± 15 minuten afgedekt liggen en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 55 x 30 cm.
  6. Bestrijk nu  met de zachte boter en verdeel de suiker en kaneel over de hele lap
  7. Rol nu het deeg gelijkmatig op, duw aan het einde even goed vast en zorg dat de naad onder komt te liggen. Snijd nu het deeg in plakken van een cm of 2 a 3
  8. Plaats de plakken op ongeveer een cm van elkaar in een ingevette ovenschaal. Dit kan ook een springvorm zijn of een bakplaat, net hoe u de breekbroden wilt hebben.
  9. zet in de oven voor ongeveer 35 minuten. De oven moet op 180 gr voorverwarmd zijn.

 

This entry was posted in Brood en smeerseltjes, Dessert, Recept, Taart en gebak and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *