Huisgerookte zalm met witte wijn saus

Met de mensen van Madcompany gegeten:

Dit heb je nodig:
zalmfilet
grof zeezout
citroenpeper
houtsnippers om mee te roken, rookoventje, aluminiumfolie

voor de saus:
2 sjalotjes
halve liter witte wijn
2 vis bouillonblokjes
200 ml room
klontje boter
peper en zout
fijngesneden dille

Zo ga je te werk:

  1. haal de zalm uit de koeling en bedek aan beide zijden met zout. Dat heet pekelen. Zet koel weg voor 40 minuten tot 60 minuten.
  2. zet ondertussen een pannetje op met de wijn, de bouillonblokjesĀ en de sjalotten, kook in tot ongeveer 100 ml.
  3. zeef de wijn boven een ander pannetje en voeg aan het vloeibare deel de room toe. Laat weer inkoken. Let op dat het niet te dik wordt.
  4. ondertussen spoel je al het zout van de zalm. Dep daarna heel goed droog met een theedoek. Daarna leg de je zalm tussen dikke lagen keukenpapier om na te drogen.
  5. leg aluminium folie in de rookoven, daarop de houtsnippers. plaats het rooster erop met daarop de zalm. Leg daarop de citroenpeper. Doe de oven dicht en plaats op het fornuis. Zet het vuur niet te hoog en rook voor minstens 40 minuten.
  6. zet de afzuigkap aan om het huis niet al te erg te laten ruiken
  7. voeg kleine blokjes boter toe aan de saus en klop deze door de saus.
  8. open de rookoven en haal de zalm eruit
  9. dien op met dille en de saus

eet smakelijk!

This entry was posted in Hoofdgerecht, Hoofdgerecht vis and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *