Creme caramel (Spaans dessert)

Ben in de caramelfase.. Heel goed, want ik heb weinig met caramel en dus ook geen zin om het allemaal zelf op te snoepen. Voor de anderen dus. Heel goed.

Dit heb je nodig: twee steelpannen, 6 1 persoons ovenschaaltjes, grote ovenschaal waar de ovenschaaltjes in passen, garde, mengkom, zeef, maatbeker

Ingrediƫnten:
voor de carameltop
100 gram suiker
50 ml water
voor de creme
4 eieren
100 ml kristalsuiker
300 ml volle melk
100 ml gecondenseerde melk (uit een blikje)
vanille essence

Zo ga je te werk:

  1. verwarm de oven voor op 160 graden
  2. vet de 1 persoonsschaaltjes in met boter
  3. zet de schaaltjes in de grote schaal
  4. doe de suiker en het water in de steelpan
  5. zet op het vuur en wanneer alle suiker is opgelost, schud de pan met draaiende beweging om ervoor te zorgen dat alles gelijk in temperatuur komt
  6. de suiker gaat verkleuren, zodra dit gebeurt, goed blijven draaien met de pan. Nooit roeren, dan kristalliseert de boel en kun je het weggooien. Als het een mooie goudbruine kleur is, verdeel je de caramel over de schaaltjes
  7. zet weg in de koelkast
  8. meng in een kom de suiker met de eieren, sla het goed door met een garde
  9. breng in een pan ondertussen de melk, gecondenseerde melk en de vanille essence aan de kook. Zodra het warm is voeg je het geleidelijk toe aan de eieren.
  10. ik vind het handig om het mengsel dan in een maatbeker te doen, omdat dat makkelijker verdeeld.
  11. haal de schaaltjes uit de koelkast en schenk het eimengsel over de caramel. Verdeel het eimengsel over de schaaltjes
  12. vul de grote schaal waar ze in staan zover, dat het water tot de helft van de diepte van de schaaltjes staan
  13. bak nu in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot het eimengsel stevig en een beetje drillerig is.
  14. Haal uit de oven en haal na een minuut of tien uit het water, zet de schaaltjes in de koeling tot je ze serveert.
  15. Serveren,
    haal tijdig uit de koeling, maak de zijkant los met bijvoorbeeld een sateprikker, keer het schaaltje op een bordje en stort het puddinkje eruit. Eventuele caramel die over is kan je over het puddinkje schenken

 

Smakelijk!

This entry was posted in Dessert, romig and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *