citroenlimoenpuddinkjes met zelfgemaakte lange vingerkoekjes

Verfijnd dessert, niet heel makkelijk, maar wel superlekker. Deze zomer heb ik het recept uitgeprobeerd op Camping Les Ormes en ik vond het heel geslaagd. Laura trouwens ook. En toen bedacht ik al dat ik dit recept met kerst wilde maken. Dat is gebeurd en het ging goed. Je kunt de puddinkjes al drie dagen van te voren voorbereiden, dat komt de limoen/citroensmaak alleen maar ten goede. Op de dag zelf kan je dan de puddinkjes in de oven doen en de koekjes maken. Doe dat wel bijtijds, anders blijven de puddinkjes te warm en serveren op kamertemperatuur is het beste voor de smaak.
Waar heeft ze het allemaal over? Begin gewoon!

Citroenlimoenpuddinkjes
rasp en sap van 4 citroenen en 2 limoenen
175 gr suiker
10 eieren
600 ml room’

  1. Doe het rasp en sap van de citroenen en limoenen in de mixer (mijn fijne kitchenaid doet het het beste)
    Daarbij de eieren, de suiker en de room
  2. Mix tot een homogene massa
  3. Zet tot gebruik koel weg
  4. Op de dag van serveren, verwarm de oven voor op 150 graden
  5. Vet kleine schaaltjes of kopjes in met neutrale olie.
    Verdeel het citroenmengsel over de kopjes
    Zet de kopjes in een ovenschaal. Vul de ovenschaal tot max de helft met water en schuif voorzichtig in de oven
  6. Na 30 a 35 minuten zijn ze klaar. Haal de schaal voorzichtig uit de oven en haal de puddinkjes zo vlug mogelijk uit het warme water. Wees voorzichtig, want het kan erg heet zijn.
  7. Laat afkoelen tot kamertemperatuur
  8. Dien op met een klein toefje slagroom en geconfijte schilletjes. Dit laatste kun je erg gemakkelijk zelf maken.
    Schil 2 citroenen met een dunschiller. Snijd de schilletjes in reepjes, liefst zo dun mogelijk. Doe de schilletjes in een pannetje met suiker en water en laat lang op zacht vuur intrekken. Laat uitlekken en afkoelen. Staat mooi!
De zelfgemaakte lange vingers:

5 medium eieren, gesplitst
80 gr bloem
125 gr kristalsuiker + 1 eetlepel voor bij de eiwitten
40 gr aardappelzetmeel
snuf zout
poedersuiker

  1. Verwarm de oven voor op 135 graden
  2. klop de dooiers met de suiker. Dit moet ongeveer 20 minuten, tot een dikke licht gele creme
  3. Leg bakpapier op twee grote bakplaten
  4. Klop de eiwitten met een snuf zout en op het laatst 1 eetlepel suiker
  5. Zeef de bloem het het aardappelzetmeel en roer goed door de dooiercreme
  6. voeg een lepel eiwit toe en vouw er voorzichtig doorheen. Doe dit geleidelijk aan met al het eiwit. Meng voorzichtig omdat anders het mengsel plat slaat en de koekjes een verkeerde structuur krijgen
  7. Schep voorzichtig in een spuitzak. Zorg voor een niet gekartelde mond.
  8. Maak langwerpige vormen met genoeg ruimte tussen elk van de koekjes, ze lopen nog wat uit en groeien nog wat in de oven
  9. De koekjes hebben een minuut of twintig nodig om lichtbruin te worden, haal ze dan uit de oven en besuiker ze met poedersuiker en leg op een rooster
  10. Bak de tweede lading en herhaal het besuikeren. Twee platen tegelijk in de oven geeft een slecht resultaat.

This entry was posted in fruit, koek, Recept and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *