Caramel-chocoladetaartje met notenbodem

Het is zaterdag en ik hoef niet te werken. Ineens, na een rondje van 8km hardlopen met Dapper, heb ik zin om te bakken. Patty komt later met Bizoe om nog een stuk te wandelen, dus een taartje kan best!
Natuurlijk begin ik normaal met het deeg, maar voor deze caramel (en neem me niet kwalijk, dan schrijf ik het met een c en dan met een k, maar met een c vind ik eigenlijk mooier) gebruik ik een heel oude techniek en dus moet als allereerste een pan gevuld worden met kokend water, waarin je een potje gecondenseerde melk zet. Afijn, dat zet ik zo ook wel bij de werkwijze. Nu eerst hoe de dag verder verloopt. Ik realiseer me onder het wandelen dat Dapper vandaag jarig is en dat is mooi, want als ik een taart maak en zelf een beetje wat bedenk, dan wil het nog wel eens voorkomen dat ik teveel maak en jawel; vandaag heb ik twee taarten. Het recept is dus voor twee taarten, een witte en een pure chocolade variant en ik moet zeggen, beiden erg goed gelukt!
Dus neven en nichten voor de verjaardag van Dapper uitgenodigd en een gezellige avond gehad.

Dit heb je nodig:
2 bakvormen van 35 bij 12cm met uitneembare bodem, Magimix, pan met kokend water, waarin een blikje onder het water kan staan, huishoudfolie, steelpannetje (of twee), spatels, schaaltje voor de caramel, bakpapier, steunvulling, deegroller

Ingrediënten:
voor het deeg:
200 gr roomboter
150 gr suiker
50 gr pecannoten (maar een andere soort kan ook)
100 gram amandelmeel
200 gram bloem
1 ei

voor de caramel:
blikje gecondenseerde melk
2 eetlepels stroop

voor de chocoladevulling puur:
200 ml room
sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
200 gram pure chocolade

Voor de chocoladevulling wit:
200 ml room
sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
300 gram witte chocolade

Werkwijze:

 1. Begin met de caramel
  zet het blikje gecondenseerde melk ongeopend in een pan. Vul de pan met kokend water en zorg dat het blikje onder water staat. Doe een deksel op de pan en zet op laag vuur. Laat 2,5 uur op staan. (maximaal 3 uur en ondertussen kun je makkelijk aan de bodem beginnen).
  Giet het water eraf en haal voorzichtig het blikje uit de pan. Laat even staan voor je het blikje opent, anders stroomt de caramel eruit. Ik zet hem het liefst in een schaaltje, dan geeft het niet als het overloopt.
  Leeg het blikje in de schaal, doe de stroop erbij en roer met een spatel glad.
 2. Ondertussen, de bodem
  Vervarm de oven voor op 175 graden
  doe de koude boter in blokjes in de Magimix, voeg de noten, de suiker en het amandelmeel toe en draai met de pulse-knop tot kruimeldeeg. Voeg de bloem en het ei toe en draai tot een bal in de machine.
  Bestuif je werkblad met bloem en kneed nog even door met de hand. Deel het deeg in tweeën en maak van elk een rechthoekige vorm. Pak in in huishoudfolie en laat in de koeling rusten (ongeveer een half uurtje).
 3. vet de bakvorm in en bestuif met bloem.
  Bestuif werkblad met bloem en leg 1 van de deeg”ballen”uit de koelkast erop. Rol uit tot het iets groter is dan de vorm en plaats in de vorm. Leg er bakpapier in met een steunvulling (ik heb, heel goedkoop, gewoon elleboogjesmacaroni die ik steeds weer gebruik) en  doe hetzelfde met het andere deeg. Zet in de oven voor 20 minuten, verwijder dan de vulling en bak nog zo’n tien a vijftien minuten, of tot het goudbruin en gaar is.
 4. laat in de vorm afkoelen tot het hard geworden is. Verdeel nu de caramel over de twee vormen en koel in de koelkast.
 5. voor de chocoladevulling:
  ik maak de twee verschillende vullingen apart, na elkaar, het recept is voor beiden hetzelfde.
  Maal de chocolade fijn (in de Magimix)
  Doe de room, sap van de sinaasappel en de geraspte schil van de sinaasappel in een pannetje en verwarm tot het bijna kookt. Haal van het vuur en roer vlug de vermalen chocolade erdoor. Blijf roeren tot het wat koeler is (of laat even staan en roer nogmaals door als het koeler is) en giet dan over de caramel. Koel in de koelkast.
  Herhaal dit met de andere chocolade.

Haal hem voor het serveren alvast uit de koelkast. Smakelijk!

This entry was posted in Chocolade, Chocolade, Dessert, Taart en gebak and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *