Caramelfudge
Zelf houd ik er niet zo van en dat is maar goed ook. Caramel (of karamel) is al geen lichte kost, wanneer je er fudge mee maakt, wordt het nog een graadje erger. Dikmakers dus. Maar veel kenners zijn heel blij met de romige snoeperij en voor school wilde ik het een keertje maken. Dit recept lukte het beste, maar blijf opletten met caramel. Het verbrandt snel en is heel heet, je kunt jezelf lelijk branden als je niet goed te werk gaat. Daarnaast is het fudgemengsel bij mij een keer goed overgekookt en zelfs schoonmaken kan je dan niet te snel doen. Veel te heet!
Dit heb je nodig: ruime steelpan, bakvorm van 20 bij 20cm, met bakpapier bekleed, goede siliconenspatel, lage bakvorm met koud water, suikerthermometer, lepel
Ingrediënten:
400 gr suiker
150 ml volle melk
200 ml gecondenseerde melk (uit een blikje)
100 gr boter
naar smaak vanille essence of 50 gr cacaopoeder
Werkwijze:
- doe alle ingrediënten in de pan
- zorg dat je het bakblik met bakpapier klaar hebt staan
- zet de pan op laag vuur en roer tot alle ingrediënten goed mengen. Je moet blijven roeren
- zet het vuur hoger en blijf roeren tot het mengsel 120 graden is of tot je merkt dat het dik en kleverig aan de spatel blijft hangen
(ik heb het vuur steeds wisselend hoger en iets lager gezet en het duurt best wel lang!) - zet dan het vuur uit en laat 15 minuten afkoelen
- plaats de pan nu in de vorm met koud water en roer de massa tot het stevig is en bijna niet meer te roeren
- doe de massa in de bakvorm met bakpapier en duw stevig aan met de achterkant van een lepel
- koel in de koelkast (liefst een nacht)
- snijd in blokjes
Smakelijk!