Bijgerecht,  Hoofdgerecht vegetarisch,  Recept,  vegetarisch,  Voorgerecht vegetarisch

Recept: Het geheim van risotto

                          bietjesrisotto
Risotto, waarom denken mensen toch maar steeds dat risotto maken heel moeilijk is? Risotto maken is niet moeilijk en daarom hier het recept. Op Camping Les Ormes vaak gemaakt en geprezen, het is altijd goed in de smaak gevallen bij Niels ;).
Je kunt er variaties op toepassen, maar dit is de eenvoudigste en ik vind het ook de lekkerste, als ik eerlijk ben. Nu lust ik geen kaas, dus die laat ik achterwege, maar lust je die wel, go ahead, sprinkle as much as you like!

Dit heb je nodig, als hoofdgerecht voor 4 personen:
flinke klont roomboter
olijfolie
2 sjalotjes (als ze erg klein zijn 3 of 4)
2 tot 5 teentjes knoflook (afhankelijk van de grootte en naar smaak natuurlijk)
400 gr arboriorijst (of andere risottorijst)
150 ml witte (droge) wijn
2 bouillonblokjes (kippebouillonblokjes, het liefst van de liddle, bij vega’s groente bouillon)
peper en zout uit de molen
snuf nootmuskaat
kokend heet water
250 gr mascarpone
parmezaanse kaas naar smaak

Maak de risotto altijd a la minute en reken 20 minuten van het aanzetten van het vuur tot het serveren. Ik zorg altijd dat ik (de dag vantevoren) alles al gesneden en gehakt heb, dan kan je het meteen gebruiken.
Here we go!

  1. Doe de olie en de boter in een pan met dikke bodem. Liever een lage brede pan dan een smallle hoge, maar de dikke bodem is een must. Pas geleden heb ik een hele mooie echte italiaanse gekregen, maar bij de ikea hebben ze ook geweldige exemplaren.
  2. Zet het vuur heel  laag en bak de gesnipperde sjalotten en knoflook glazig. Roer regelmatig
  3. Doe de rijst in de pan en bak tot elke korrel een glazig uiterlijk krijgt. Wanneer dat zo is, voeg de wijn toe, onder goed roeren natuurlijk.
  4. Zorg dat je kokend heet water hebt (ik zet meestal gewoon de waterkoker aan, maar een pan kokend water is natuurlijk ook goed).
  5. Als de wijn is opgenomen, voeg dan flink wat kokend water toe, zorg ervoor dat de rijst onder water staat. Voeg de bouillonblokjes toe en roer tot ze zijn opgelost. Omdat je nu veel water hebt, volstaat een paar keer goed roeren. Houd het wel in de gaten
  6. voeg steeds als het water is opgenomen een beetje nieuw toe, na een of twee keer voeg je peper en zout toe en de nootmuskaat. Blijf steeds goed roeren.
  7. Na een minuut of 20, wanneer de rijst gaar is en het water opgenomen, proef je of het nog meer peper en zout nodig heeft.
  8. dan voeg je, onder goed roeren, de mascarpone toe, tot ook deze opgenomen is
  9. van het vuur af  roer je snel de geraspte parmezaan erdoor.
  10. Dien op met een “drizzle” olie, wat peper uit de molen en geschaafde parmezaan

Eet smakelijk! Voor de lekker kun je natuurlijk uitgebakken parmaham toevoegen bij het opdienen. Een lekkere salade erbij mmmmmm
geniet ervan, Ingeborg Kemperman

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *